söndag 20 juni 2010

Dalles fiskeprylar

Här kommer en lite sammanställning över våra fiskeprylar. Prylar ligger båda medlemmarna i Team Småsej mycket varmt om hjärtat. Det är en hobby i hobbyn. Mycket tid läggs ned på att läsa alla världens forum och nätsidor om fiske och utrustningar, vad som är bra och mindre bra.


Då det i stort sett inte finns något i den svenska handeln som vi efterfrågar blir nätet den enda informationskällan innan köp. Går inte att klämma och känna på något av det vi köper. Ibland blir det fel men för det mesta blir man otroligt nöjd. Tyvärr är inte intresset eller betalningsviljan för havsfiskeprylar särskilt stor i Sverige och med rådande prissättningspolitik så blir de saker vi handlar ändå för dyra för den svenska marknaden.

Det mesta handlas från Japan direkt, då utbudet är störst där samt att där säljs de bästa produkterna också. En del beställer vi även från USA.

Beten och riggningar kommer att få ett eget avsnitt, här beskrivs bara spön, rullar och linor.

Dalles fiskeprylar

Haspelutrustning.

Spö: Efter månader av vånda och tester och funderingar över vad som är lagom på ett haspelspö för aktivt jiggfiske i norge föll valet på det japanska märket Xzoga och modellen Taka-Pi 7525. Det är ett företag bestående av jiggingentusiaster som främst fiskar GT och andra superstarka saltvattensfiskar. Xzoga gör mycket prisvärda spön i "mellanprissegmentet" Med mellanprissegment menas ett spö som i Sverige skulle ha kostat ca 4-5000 kr. Det kan tyckas mycket men man får mycket spö för pengarna ändå.


Spöt har ett best drag 3-5 kg, dvs där man har en lämplig båge när man fightar fisk. Detta mäter man enkelt genom att dra med en våg för att se vilken belastning man hamnar på då. Max drag på 10 kg, dvs när det börjar bli risk att det går av. Efter att nu ha fiskat med det ett antal gånger i Norge kan jag inte annat än säga att jag är supernöjd. Det är ett mycket välbalanserat spö, böjer sig fint, bra ryggrad. Går att landa mycket stor fisk med spöt känner man samtidigt som det inte blir tråkigt att ta lite mindre fisk på det också. Det finns i tre utföranden gunmetal, guld och röd. Mitt val blev den röda modellen. Eloxerade aluminiumdetaljer tilltalar alltid en prylbög:)

Hör kan ni se lite hur man testar sina spön förutom vid riktigt fiske.Haspelrulle.
Valet på rulle föll på Daiwa och modellen Bradia. Storleken blev den största i modellserien nämligen 4000 storlek.

Anledningen att det blev en Daiwa och inte en Shimano är att jag tycker Daiwarullarna generellt är mer lättvevade och har en bättre bygelfällning. Men båda märkena är nog likvärdiga kvalitetsmässigt, är mer en fråga om tycke och smak. När rullen är lättvevad blir kontakten bättre med betet och fisken. Bradian är också en medelprisrulle internationellt sett. I Sverige hade den nog hamnat på ca 5000 kr så det är ju ingen budgetrulle direkt ändå. Till min besvikelse märkte jag att veven var lite spinkig och vevhandtaget var för litet så det blev att beställa custom rcs vev och rcs vevknopp. Denna uppgradering gick lös på lika mycket som en Amba 7000 kostar ungefär:) Är väldigt nöjd med rullen hittils. Har dock märkt att lintrissan måste man hålla efter noga, den vill kärva och oxidera med saltvatten som kommer in i bussningslagret. Detaljer som detta är nog bättre på rullar som Stella och Saltiga. Men då kostar de ju mer än det dubbla.

Lina
Val av lina kan tyckas enkelt men då man märker vilka fina linor som finns ute i den stora vida världen utanför sverige blev det svårare. Ett bra val tycktes dock Daiwas Samurai lina vara och det var den också. Mycket mjuk och följsam, något helt annat än man är van sedan tidigare då det gäller lina. Den är enfärgat grön. Det blev PE 3.5 och det gick på precis en spole 270 m på Bradia 4000 modellen.

Multiutrustning.
Som reservutrustning används nu ett Shimano Catana 20-30 lb och en Accurate Boss Magnum 870. Denna utrustning är nu till salu. Rullen är fyllt med ca 6-700 m Power Pro Kom med bud.


Ordinarie Multiutrustning.
Då Accuraten är lite onödigt stor för att fiska på på 30 meters djup gick jakten vidare på den ultimata multirullen. Efter oräkneliga nättimmar dök en Jigging Master PE 3 rulle upp. Hade nästan bestämt mig för en Daiwa Saltiga 20 japanmodellen, men Jigging Master rullen kändes mer färdig. Rejäl vevknopp direkt från fabrik, inga behov att modifiera den. Sen att det är limited edition modellen gör ju inte saken sämre. Min rulle har tillverkningsnummer 20. Denna rulle bygger mycket på Accurates konstruktion. Rakskurna drev, leverdrag, dubbelverkande broms, dvs den bromsar på båda sidor av spolen. Rullen är grym kort och gott. Hur mycket kraft och bromsförm¨åga som helst i kompakt format, och snygg som fn på köpet. Min rulle är den översta på bilden, gunmetal varianten.


Lina.
Efter att ha provat YGK linan som Kylan haft på både sin Ishidai och Stellarulle skulle det inte snålas. Endast det bästa är gott nog. Denna lina verkar de flesta experter vara eniga om att det är världens bästa. Den är ultramjuk, som silke. Går inte att jämföra med det som säljs i affärerna här i sverige. Den är i och för sig 4,5 gånger så dyr som Power Pro så i Sverige hade den hamnat på drygt 9 kr per meter. Men WOW vilken lina. Väldigt stark, packar otroligt bra på spolen och även färgindexerad var tionende meter så det är lätt att hålla reda på hur mycket lina man har ute.
/>

Spö
Till Jigging Master rullen har hittils ett Shimano Antares använts men ska beställa ett Jigging Master Power Spell 200g. Ett kort jiggingspö gjort för att speedjigga med. Jigging Master har ett grundmurat rykte som en av de främsta tillverkarna av fiskeutrustning. Har aldrig läst att någon inte varit mer än nöjd med sina Jigging Master spön.

Haspelutrustning UL

Här används en Daiwa New Certate 1003 fyllt med YGK G-Soul lina PE 1.2. Nu sitter den på ett ordinärt abu spö med kastvikt 5-25 gram men det finns planer på att bygga ett spö på en JAWS klinga senare i sommar/höst.


Fortsättning följer --->>>>>

5 kommentarer:

 1. kennet Hansson2012-03-02 19:51

  xzoga.se har tydligen öppnats. Vet inte om man kan handla därifrån, men man får väl hoppas att de får upp något snart.

  SvaraRadera
 2. På er sida under fliken prylar står de att xzoga spöt går på 250 dollar men jag kan inte hitta de under 370.har ni nån super fiske sida man kan få ta del av?;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym ja det kan nog stämma att de ligger på runt 370 dollar i dagsläget. Kommer inte ihåg var jag köpte det där. Om du är intresserad av spöt så är det till salu, använder det lite för lite för att det ska vara motiverat att bara ha det hemma i spöstället som prydnad. Rulle med tillhörande lina är också till salu. Riktigt trevlig kombination. Har använt grejerna vid två norgetrippar tror jag och då ganska sporadiskt.

   Hör av dig på mikael_dalman@hotmail.com om du är intresserad så kan man ju räkna fram nått bra pris.

   mvh
   Micke

   Radera
  2. You've got mail :)

   Radera
 3. johan källqvist2014-01-29 07:37

  Hej Dalle
  Vart får man tag på jigging master rullarna i sverige?
  johan.kallqvist@ahlsell.se
  Mvh Johan Källqvist

  SvaraRadera