Prylar

Här kommer en lite sammanställning över våra fiskeprylar. Prylar ligger båda medlemmarna i Team Småsej mycket varmt om hjärtat. Det är en hobby i hobbyn. Mycket tid läggs ned på att läsa alla världens forum och nätsidor om fiske och utrustningar, vad som är bra och mindre bra.


Då det i stort sett inte finns något i den svenska handeln som vi efterfrågar blir nätet den enda informationskällan innan köp. Går inte att klämma och känna på något av det vi köper. Ibland blir det fel men för det mesta blir man otroligt nöjd. Tyvärr är inte intresset eller betalningsviljan för havsfiskeprylar särskilt stor i Sverige och med rådande prissättningspolitik så blir de saker vi handlar ändå för dyra för den svenska marknaden.

Det mesta handlas från Japan eller USA direkt, då utbudet är störst där samt att där säljs de bästa produkterna också.

Beten och riggningar kommer att få ett eget avsnitt, här beskrivs bara spön, rullar och linor.

Spön


Xzoga Taka-Pi 7525. Ett haspelspö i mellanprissegmentet, dvs ca 250 USD. Riktigt prisvärt spö som är riktigt skönt att fiska med utan några egentliga svagheter. Lite pimp får man för pengarna också.
Spöt har ett best drag 3-5 kg, dvs där man har en lämplig båge när man fightar fisk. Detta mäter man enkelt genom att dra med en våg för att se vilken belastning man hamnar på då. Max drag på 10 kg, dvs när det börjar bli risk att det går av. Efter att nu ha fiskat med det ett antal gånger i Norge kan jag inte annat än säga att jag är supernöjd. Det är ett mycket välbalanserat spö, böjer sig fint, bra ryggrad. Går att landa mycket stor fisk med spöt känner man samtidigt som det inte blir tråkigt att ta lite mindre fisk på det också.

Jigging Master Power Spell 200g


Ett renodlat jiggingspö från Jigging Master. Ett spö som bara mäter 5 fot 2 tum för bekvämt jiggfiske utan att trötta ut fiskaren helt som långa spön tenderar att göra. Spöt har en parabolisk aktion och böjer sig långt in i handtaget vid hård belastning. Underbar känsla i spöt, lätt fiskat, mycket bra fightingpower trots att det inte ser mycket ut för världen. Underbart spö för sej torsk och inte minst hälleflundra. Ett riktigt bra allroundspö. Klarar sjuka böjar. Maxdrag ca 17 kg. Se spöt vid drillning







Synit 

Kylan använder uteslutande Synit Venom 450 och Synit Deep Shot 150. Fantastiska spön, lätta och bra aktion.

Läs mer här


Rullar (konventionella)

Jigging Master PE 3 Limited Edition Mute Docking System sn: 00020:

Den minsta av jiggingmasterrullarna. Tar 400 m pe3 lina och ca 200 meter pe 6 lina. En otroligt läcker och kraftfull rulle trots sitt ringa format. Bättre broms finns inte, alltid silkesmjuk. Lågt utväxlad 4:1 för bekvämare speedjigging. Rullen har ingen linspridare, vilket är helt rätt. Knarr har den dessutom, inte alltid lätt att hitta knarr på mindre multirullar. Rullen har ett sk t-bar handle istället för rund vevknopp som är det vanligaste. Extremt skönt handtag även om det ju kan bli lite kallt med metallhandtag tidigt och sent på säsongen. 


Här syns rullen på ovannämnda spö. Spöt och rullen är gjorda för varandra och det märks verkligen när man fiskar. Väldigt lätt och välbalanserat samtidigt som man har väldigt mycket att bända med när det behövs. 










Jigging Master PE5N (N står för narrow, dvs smalspolig): Läs mer här


T-handtaget som sitter original är utbytt mot en UJ rund knopp

Här ser man hur smal spolen är
PE5N monterad på Synit Venom

Kylans förstahandsval när det ska brytas hälleflundra. Spakbromsad rulle med skottsäker konstruktion. Jag kan nog utan att säga för mycket påstå att det här är marknadens starkaste konventionella rulle. Dubbla backspärrar och gigantiska kolfiberbromsar. Bromsar dessutom på båda gavlarna (normalt sett har spakbromsade rullar bara bromsskivor på vevsidans gavel) Att den är smalspolig gör att det blir lätt att ha kontroll på linupplägg samt bättre balans på spöt. Sattes på prov sommaren 2011 när jag fick en 215cm hälleflundra och det klarade den galant. Det kändes under drillningen som att man kan pressa rullen hur mycket som helst utan att den börjar bete sig underligt med ryckig broms eller dylikt. Minimalt startmotstånd på bromsarna. Formel 1 helt enkelt :)



















Rullar (haspel)


Shimano Stella sw8000pg: 
I vårt tycke bästa havsfiskehaspeln för det grövre fisket och med det följer ju då också att den kostar en hel del. Fördelen är väl att den behöver aldrig bytas ut. Enormt mjuk gång och med en broms vi inte hittat hos nån annan rulle. Det här är den japanska modellen och med den får man bland annat vevknopp i kolfiber, bling bling ;). Denna används bara när vi fiskar efter de stora flundrorna, till annat är den överdimensionerad och vi strävar alltid efter att köra med så lätta prylar som möjligt för en bättre upplevelse.




Daiwa Bradia 4000:
Bra mellanprishaspel från Daiwa. Lättvevad. Tyvärr är vevknoppen som följer med inte i klass med övriga rullen så det blev en uppgradering på den fronten. Rullen funkar fint till norgefiske och kan nog tämja en och annan hälleflundra också utan problem men är av förklarliga skäl inte i klass med Saltigorna och Stellorna. Synd haspelrullar ska vara så hiskeligt dyra. 270 m Daiwa Samurai pe 3,5 sitter på den rullen.


Daiwa new Certate 1003: 
För det lättaste havsfisket använder Micke en Daiwa New Certate 1003 fyllt med YGK G-Soul lina PE 1.2. Används till lätt sejfiske och ibland även hälleflundrafiske. Se mer här



Lina.
Vi har provat de flesta linor, allt från billigare till de svindyra YGK och Sunlinelinorna spunna av 8 ledare istället för 4 som vi är vana från den svenska marknaden till billigare enklare linor. Sammanfattningsvis kan man väl säga att gör egna testerpå brottstyrka vet man vad linorna går för.

Det vi väl fastnat för är flerfärgade linor och 8 strand varianterna, de är så mycket mjukare och följsammare, låter mindre i linringar etc. Multicolour är suveränt om man inte har linräknare så vet man på vilket djup man har betet.

Sunlines PE jigger lina sitter numer på JM PE 3 rullen. Riktigt bra lina har det visat sig, flerfärgad för enklare djupbestämning.
Jerry Brown Hollow Core Spectra används också med mycket gott result. Smart system för att sammanfoga tafs och braidlina vilket gör att man slipper göra den lite krångliga men bra PR knuten. Enkelt att byta tafs också med den linan.

Lekanden
Här kör vi med American Fishing Wire (AFW). Stadiga och prisvärda












Fjäderringar
Här används oftast Decoys ringar. Enormt kraftfulla och mycket bra fjädringsförmåga. Många budgetringar mattas ofta efter några gångers öppning och de kan börja öppna sig vid belastning. Det gör inte dessa. Nackdelen är att man behöver en ordentlig fjäderringstång för att kunna öppna dem tillräckligt för att fästa jiggen. Owners fjäderringar används också ibland. No name budgetringar är bannlysta i våra väskor. 







Krokar
Shout används nästan till 100% då vi kör enkelkrok, till sejfisket Shout Power Jaco och till hällefisket används Shout Power Assist. De är sinnessjukt vassa, håller skärpan bra. Använder vi trekrok, oftast skrei fiske, blir det Owners trekrokar.