tisdag 30 mars 2010

Nu drar vi mot Sandbakken och Norge


Visa Norgefiske på en större karta
Efter en lång mörk kall vinter är det nu snart äntligen dags att få fiska av sig en vecka. Efter mycket fixande med utrustning, snackande med fiskekompisar och tittande på youtubefilmer är nu fiskesuget större än vad som är hälsosamt.

Blir kul att testa lite nya grejer också, nya jiggar,bla nya riggningar med giant jigheads, Xzoga TaKa-Pi spöt har ju bara provkastats här hemma och den underbart mjuka och fina Daiwa Samurai linan ska också bli kul att få testa. Förhopopningsvis är torskarna inne och på hugget. Finns det internet där vi bor blir det nog livebloggning därifrån med dagliga rapporter.

21.46 nyss kommit ut på E4. 62 mil framför oss.

01.23 nu är vi i Kiruna. Snackat fiske oavbrutet sen starten i Luleå. Nu dags för paus på Statoil.

07.30 nu kommit fram. Packat in sakerna ska käka och sen ut på havet. Några fina sejar har tagits. Solen skiner men kallt. - 6 grader

Andreas har på spättatackel fångat en alien liknande varelse



16.30 kommit i land. Fått torsk och sej. Rensat klart och ska snart äta.

16.30 härligt väder på havet. Nästan vindstilla och solen skiner. Fått torsk och sej. Filéat klart och ska äta pinfärsk stekt torsk om en stund.

Team Småsej blir först ut att provfiska Mieko Predator 28

De pinfärska jiggarna från Mieko ska nu testas på allvar under en vecka i Norge, i Sandbakken närmare bestämt. Team Småsej har äran att bli först ut att provfiska dem. Mieko Predator 28 kommer att förses med Giant Jighead skallar och lite olika uppsättningar av krokar. Nu är det ju som sagt inte småsej vi är ute efter även om vi kallar oss så. Främst kommer vi testa och se om några finare torskar vill nappa på de nya jiiggarna. Rapport om Miekos predatorjiggar kommer senare.

Kartplottrar installeras Arctic Seasport i Saltströmmen, Garmin 521S


agom tills det är dags att börja fiska i Norge efter hälleflundra så höjer fiskecampen Arctic Seasport i Saltströmmen sin kvalitet ytterligare ett steg. Den 5-stjärniga fiskecampen har just installerat nya kartplottrar Garmin 521S i sina hyrbåtar Uttern S56.

Nytt Camprecord på Nordic Sea Angling

Igår slog man enligt uppgift nytt camprecord på Nordic Sea Angling på Söröya. en torsk på hela 35 kilo drygt landades. I övrigt verkar torskfisket vara kanonbra. 11 fiskar över 20 kg på en dag talar ju sitt tydliga språk.

Läs mer här

En låda med Giant Jigheads och 12 timmar till avfärd mot Sandbakken

En välfylld jigglåda proppad med Giant Jighead jiggar.

Nu börjar det brännas, ikväll bär det av mot Nordnorge och Sandbakken. Blir spännande se hur allt ska rymmas i bilen, men det brukar ju gå tillsist.

måndag 29 mars 2010

Vädret i din iPhone

Yr.no har en app som är gratis för din Iphone. Fungerar alldeles utmärkt. Det skapas en lättöverskådlig lista på de orter man sökt väder för för att snabbt få en bra överblick.

Yr.no för Iphone

Packlista för havsfiske i Norge


Varje år har man sagt, nu ska jag göra en packlista så det blir enklare vid nästa resa men det har aldrig blivit av. Bäst är ju att ha den på webben för papperslappar vet man ju hur lätt de tappas bort. Här ska jag försöka sammanställa vad som behövs för en fisketripp till Norge. Kommentera hemskt gärna om ni tycker jag glömt något (vilket jag garanterat har) så blir den mer och mer komplett erfter hand.


Norska pengar

Fiskeprylar

Haspelspö
Haspelrulle
Båtspö
Multirulle
Reservspö
Reservrulle
Jiggar
Fjäderringar
Krokar Enkel/trekrokar
Minirope
Nylonlina/Fluorcarbon

Jättelångor från MS Gotland och Fredric Kullin

Här följer en rapport från Frederic Kullin, skeppare på M/S Gotland:

”Idag har vi provat en ny långaposition ca. 40 nautiska mil ifrån Titran. Det blev milt sagt full pott. Det var 6 förväntansfulla norrmän som var med. På 174 m djup ser jag några lovande registreringar på lodet och grabbarna släpper sina sej och sillagnade krokar mot botten. Det råder optimala förhållanden med obefintlig ström och en väldig svag bris från sydväst. Det tar en stund innan första nappet kommer"

Läs mer på fiskefeber.se

fredag 26 mars 2010

Stella extreme reel, veckans fiskefilm


Ja detta är sanneligen inte fiske i Norge men en av mina absoluta favoritfilmer på Youtube. Gissar det är Giant Trevally på kroken här. Pressen han sätter på fisken är helt enorm och rusningarna är helt sinnessjuka. Från 0 till max på en tiondels sekund. På med volymen så ni hör tjutet. Detta fiske bör man nog prova på någon gång i livet i alla fall. Kan bara tillägga att fiske på den här nivån kräver utrustning av bästa sort och slirbromsen på Stellorna SW modellen är det överlägset bästa jag känt på. Hur mycket kraft som helst finns. ( 30 kg) och silkesmjuk, inte tillstymmelse till ryckighet och inget startmotstånd. Lutar nog lite åt att det blir en Stella 8000 förr eller senare. Ska utvärdera en 8000 nu till veckan som kommer:) OBS glöm inte slå på volymen på datorn:)

torsdag 25 mars 2010

Nya fiskehandskar

Idag har nya fiskehandskar inhandlats. Är ett måste med handskar vid tyngre haspelfiske.

Mieko Fishing och NordNatur anordnar hälleflundraresa tillsammans

22-25 juli 2010 genomför NordNatur och Mieko Fishing en fiskeresa till kända Saltströmmen. Syftet är att provfiska den nya hälleflundrajiggen ”Mieko Predator 28”.

Sven-Olov Larsson på Mieko Fishing säger: ”Jag har genomfört föreläsningen om hälleflundra flertalet gånger runt om i Sverige. Många som kommer för att lyssna blir riktigt taggade och vill gärna fiska hälleflundra på en gång, så varför inte kombinera teori och praktik samtidigt?”

Las mer på Mieko Fishing eller Upplevfiske

The Instant Fisherman, nu kan man sälja alla fiskespön


Denna produkt har funnits ganska länge på marknaden. Reklamen är riktigt kul, de tar till och med haj på denna rackelprodukt. Suveräna försäljningasrgument också. Vem fn har har behov av att ha fiskespö med sig i portföljen eller i golfbagen haha. Titta och njut

onsdag 24 mars 2010

Sjökort Norge

Här finns en suverän tjänst för att sitta och kolla sjökort för norska kusten. Det kan ta lite tid att ladda kartorna så ha tålamod när ni zoomat in, sjökortet med djupangivelser dyker upp efter ett tagTill kystverket

Nedräkning snart mot Norge och Sandbakken


Visa Norgefiske på en större karta
Efter en lång mörk kall vinter är det nu snart äntligen dags att få fiska av sig en vecka. Efter mycket fixande med utrustning, snackande med fiskekompisar och tittande på youtubefilmer är nu fiskesuget större än vad som är hälsosamt.

Blir kul att testa lite nya grejer också, nya jiggar,bla nya riggningar med giant jigheads, Xzoga TaKa-Pi spöt har ju bara provkastats här hemma och den underbart mjuka och fina Daiwa Samurai linan ska också bli kul att få testa. Förhopopningsvis är torskarna inne och på hugget. Finns det internet där vi bor blir det nog livebloggning därifrån med dagliga rapporter.

tisdag 23 mars 2010

Singel vs trekrok..... vad är bäst?

Ja om detta ämne går nog att diskutera länge men här kommer i alla fall några åsikter från erfarna havsfiskare. Här sågas trekroken totalt och kastas i soptunnan till fördel för enkelkrok. Man hävdar att enkelkrok leder till betydligt färre tappade fiskar. Se videon Singles hooks vs treble hooks

Mieko Predator 28, Ny hälleflundrajigg på gång

Mieko Fishing har tagit fram en egen hälleflundrajigg med namnet Mieko Predator 28. Mieko och Nordnatur anordnar en riktad hälleflundraresa till Saltströmmen 22-25 juli. Har själv sett den live och det är en rejäl jigg med stor svans. Läs mer om resan och predatorjiggen här

Båtförsäkringen kanske inte gäller i Nordnorge

För er som använder era båtar i nordnorge kommer här ett tips. Kolla med ert försäkringsbolag om försäkringen verkligen gäller där. I Atlantica som jag själv använder gäller inte försäkringen ovan polcirkeln. Har hört att det beror på att sjöräddningsavgifterna kan bli hiskeligt dyra där ifall man blir upplockad av ex ett ryskt företag. Kolla därför det finstilta var försäkringen egentligen gäller och inte.

Dagens shopping.. Shad jiggar, giant jighead och krokar

Ja eller gårdagens shopping rättare sagt. Var förbi en sväng på Mieko och surrade flundrafiske en stund och kom ju på att man saknade några färgkombinationer i jigglådan så detta kom man ut med i en påse. Jigheadsen riggades också lite senare med två enkelkrokar vardera. Bilder på det kommer senare.

måndag 22 mars 2010

Fiskrecept hälleflundra med bacon


Här kommer ett gott recept på hälleflundra. Bacon gör ju många maträtter godare. Detta recept fungerar naturligtvis bra till ex torsk, sej, kolja etc.

fredag 19 mars 2010

Fiske för alla och Nordnatur ordnar resa till Saltsrömmen


Fiske För Alla och NordNatur genomför en läsarresa till Saltströmmen i Nordnorge.
Läs mer mittfiske.info

Torsken 3/4 vegetarian



Studider i Norge på odlad torsk har visat att det fungerar att ge torsken foder med så högt vegetabiliskt innehåll som 75%

Läs mer här

Ryds 568GTi



Bilden lånad från Ryds reklam

Var någon som undrade vad man har för båt så här kommer lite info. Det är en Ryds 568 Gti med en 90 hk Mercury Optimax motor. Ett riktigt trevligt ekipage. HAr inte testat den i Norge än utan den tjänstgör mest som bad och utflyktsbåt i luleå skärgård. Har dock testat den i riktigt ordentlig sjö här i luleå och den går hur stabilt som helst. Den har ganska mycket sittytor så den är kanske inte helt optimal om man ska stå många och fiska i båten, dvs tungt havsfiske där man gärna lutar sig mot relingen under fiskets gång.

90 hästars motorn har fått upp den i 37 knop enligt den analoga hastighetsmätaren. Tror det är lite "glädje" i den, men farten räcker gott och väl. 64 kmh gjorde den samtidigt enligt plottern. Lagom marschfart ligger runt 22 knop. Det är ordentligt höga fribord i den så man känner sig väldigt trygg i båten och man får bra stöd när man står och fiskar.

torsdag 18 mars 2010

Torsk på 37,87 kg!!!

Nordic Sea Angling meddelar att en belgisk sportfiskare fått upp en torsk på hela 37,87 kg. Vore spännande se bilder på stortorsken. Läs mer på Nordic-Sea angling

Hajkrok/huggkrok till hälleflundran



Nu har en sådan här införskaffats för att kunna säkra alla stora hälleflundror som ska upp i båten och fotas och vägas i framtiden. Så det är ingen krok som ska fiskas med utan, man fäster helt enkelt ett rep i kroköglan och vips har man en suverän huggkrok att fästa i underkäken, mycket smidigare än en lång huggkrok som kan vara svår att få rätt vinkel på om flundran kommer vertikalt. Den lilla röda kroken på bilen är en metkrok i stl 18 tror jag.

onsdag 17 mars 2010

Torsk på 41 kg från Sörvaer


En jättetorsk har fångats på långlina av yrkesfiskare utanför Söröya meddelar nordic sea angling

Inspirerande hälleflundrakväll på Mieko


I måndags var det då dags för en kväll med fisketips, inspirerande historier och även beskådande av några häftiga fighter på film. Det samlades ca 30 personer för att lyssna på Sven-Olovs tips och berättelser. Det visades också upp utrustning och vi fick beskåda de nya modellerna från Accurate. Deras minsta modell såg verkligen liten och smäcker ut, men rymmer ändå mer än tillräckligt med lina.

Vi fick lyssna på häftiga historier från nordnorge om tuffa och hårda kamper med havets F1 hälleflundran. En del hade man hört och visste sedan tidigare men många nya insikter levererades också.

Även tips på lite nya material och utrustning kom bla ett nytt lättarbetat tafsmaterial. Bilderna har vi lånat från Mieko. Team Småsej syns förövrigt på bilderna:)

För er som missat denna kväll, boka in nästa tillfälle. Vi tackar Mieko och S-O för en trevlig kväll.

måndag 15 mars 2010

Sanslöst torskfiske på Söröya



Foto: Savage Gear
När man läser dessa rapporter undrar man om verkligen siffrorna blivit rätt, men tydligen. Lutar nog åt en resa dit nästa år.

Enligt uppgift ska under toppveckan 550 torskar över 10 kg ha landats varav 80 av dem vägde över 20 kg och 22 över 25 kg. 5 fiskar över den magiska 30 kg gränsen har också fångats. Toppnoteringen ligger nu på 34,4 kilo. Många torskar ska ha återutsatts vilket ju är tur. Med den snittvikten har man ju fyllt 15 kg gränsen på några nersläpp. Savage Gear jiggarna verkar vara inne nu och verkar fungera bra på skreien.

Historiskt bra torskfiske

Foto: Gunnar Album
Det norska yrkesfisket efter torsk i nord norge går väldigt bra. Jämfört med samma period i fjol har 30 000 ton mer torsk fångats. Problemet är att torskpriserna till följd av den goda tillgången halverats. Tänk sportfisket där priserna sätts precis tvärt om, god tillgång på fisk = mer pengar till den lokala ekonomin. Hoppas den goda tillgången på torsk i yrkesfisket även visar sig senare när sportfisket 2010 på allvar kommer igång efter den norska torsken.

Läs mer på nrk.no

torsdag 11 mars 2010

Veckans film Dykning med hälleflundra


I slutet av filmen ser man att den verkligen är en bjässe

Per Jonasson föreläser igen om hälleflundrafiske

Intresset för hälleflundrafiske har aldrig varit större än för tillfället kanske. Den kände hälleflundraguiden Per Jonasson kommer att hålla ytterligare föreläsningar. Den 15 mars i Stockholm och 24 mars i Köpenhamn.

Läs mer http://per2fish4u.blogspot.com/