söndag 29 november 2009

Provkastning med nya spöet. Xzoga Taka-Pi 7525



Nu har äntligen första kasten avklarats med nya spöet och nya linan också, Daiwa Samurai Braid i 40 lb tjocklek. Det kändes otroligt bra. Var lite svårt hitta isfria områden men lyckades tillsist. Provade kasta med en Stormjigg 135g. Kändes helt perfekt. Linan är otroligt mjukt och det tidigare ljudet vid invevening är nu borta. Linan är så mjuk och följsam så den kommer bli en fröjd att fiska med:)

Spöet är 7 fot 5 tum långt, 2 delat just framför det främre greppet. "Best drag" är specat till 3-5 kg och max drag 10 kg.

Det kommer nog gå bra att kasta 264 grams jiggar också med denna utrusning. Känns mycket potent men ändå lätt och välbalanserat. En riktig fullträff:)

Videos med tester av olika Xzoga spön

torsdag 26 november 2009

Fiskeplatser vi varit på


Visa Norgefiske på en större karta

Huggkrok för hälleflundra

Huggkrok speciellt framtagen av killarna på Mieko fishing för hälleflundrafisket i Norge. Huggkroken är 85 cm lång, 10 mm rostfritt rundjärn, rejäl hulling, handtag med ingjutet, genomgående fäste för tamp i krokskaftet. Testad och den klarar 160 kg utan problem.

Använd en kort tamp på ca 30-40 cm för att fästa i båten. Med kort tamp plaskar fisken i ytan med stjärten och får ingen kraft i sina försök att rusa.



Finns att beställa på Mieko Fishing

Testa dina kunskaper

Ett litet quiz på några frågor om fiskarna i Norge.

Testet hittar du här. Skriv gärna en kommentar om hur många rätt du hade.

Till testet

onsdag 25 november 2009

Tromsö och hälleflundror aug-sept 2010

Nu är det bokat och klart. Det blir en renodlad hälleflundraresa till Tromsöområdet nästa år aug - sept. Shit va spännande och kul det ska bli.

tisdag 24 november 2009

Tre timmar och en kvart! Havsfiske på Tomma


Det var vår och året var 2008. Som sedvanligt skulle en proppfull folkabuss ackompanjerad av en lika fullastad dieselmerca styras mot Norge och ön Tomma för några dagars havsfiske i Norge. Jag och Richard (en hangaround... snart kanske fullvärdig medlem i Team Småsej) ska iväg med ett gäng grabbar till Norge för havsfiske några dagar.

Vi hade många mil framför oss och GPS:en var inställd på Nesna, den sista utposten på fastlandet. Som vanligt är stämningen på topp och det tjoas och tjimmas i bussen. Nio 17 åriga grabbar kan sånt... Jag och min kompanjon Richard ser fram emot utfordringsanhalten Storuman. Här äts det av tradition hamburgare på Frasses, och sen kommer den efterlängtade effekten. Tyst i bussen, ja när på de som snarkar då, men det är ändå en lättnad. Nu ser vi Tärnafjällen skymta borta i fjärran när vi klättrar högre och högre över havet.

Fjällen blir större och större och kommer närmare och närmare. Ett majestätiskt landkskap målar uppsig framför oss. Grabbarna vill stanna och ta några bilder och naturen får även lite näring vid stoppet och några lungor behövligt nikotin. När vi kommer till Tärnaby stannar vi vid Sveriges förmodligen mest välsorterade Statoil mack, det som inte finns här behöver man inte. Några tjejer i tajta träningskläder cyklar förbi på mountainbikes och reaktionerna från grabbarna kommer som ett brev på posten. Jag och Richard kan inte annat än skratta åt grabbarna. Bussen är tankad och nu är inte gränsen avlägsen.

måndag 23 november 2009

Daiwa Bradia 4000

Lite bilder över rullarna vi främst fiskar med i Norge.

Först ut min Daiwa Bradia 4000, underbar rulle som går supermjukt och extremt lättvevad. 8 kg maxbroms enligt specifikation och det verkar stämma med våra tester också. Mjuk och jämn broms, verkar vara strået vassare än på Shimanos Twin Power faktiskt.

Tyvärr var veven lite spinkig och vevknoppen var inte alls bra så beställde en ny vev och ny vevknopp. Det blev ett 65 mm RCS machine cut handle och en RCS knopp med EVA foam. Skön att hålla i och blir inte kall heller vid busväder.

Mycket nöjd med denna rulle än så länge, inte top of the line men väldigt prisvärd. (kostar några hundralappar mindre än en Shimano Fireblood så det är ju inte budget direkt ändå)





Hälleflundraresa på gång

Nu har vi en hälleresa på gång till Tromsöområdet. Blir av till hösten 2010. Niiiiiice! Hoppas allt går i lås bara..

Snabba leveranser!!! och ibland inte

Ibland blir man verkligen positivt överraskad över hur snabbt beställda saker kan komma fram. Beställde för ett tag sedan ny vev och vevknopp till min Daiwa Bradia 4000. Hör och häpna. Paketet gick från Japan på fredag och på måndag morgon kl 8 plingade det på dörren hemma i Luleå. Jag har ett paket här till dig säger mannen när man öppnat dörren. Fattade inte vad det var förrän man såg på avin, fasen det är ju veven som kommit. Hur är det möjligt. Mycket imponerande....

Mindre imponerande kan paketleveranser inom Sverige vara ibland.

fredag 20 november 2009

Oj så fint, Xzoga Taka-Pi 7525

I går fick man kolla och känna på det nya Xzoga spöt. Blir nog perfekt med 7525 modellen. Ett riktigt hällespö känns det som som ändå kommer att vara kul att ta torsk och sej på. Byggkvaliten känns otroligt fin och aktionen också kanon. Bilder kommer lite senare.


Lite egna bilder. Dålig kvalitet dock, kommer bättre sen.





Kolla in Mieko Fiskeblogg

För den som vill kolla in lite mer om hälleflundrafiske i Norge kan besöka Miekos fiskeblogg.

Den hittar du här

torsdag 19 november 2009

Hälle DVD med Fiskefeber


I senaaste numret av Fiskefeber (nr 6) följer det med en DVD med en nervkittlande hälleflundrafilm. Klart sevärd.

Stor länksamling

Här kan du hitta det mesta inom havsfiske

Keskitalo slutar på Wildwater Fishing AB

2009-10-16
Detta är lite old news för många kanske men lägger upp det ändå. Trist att den kanske mest tongivande norgeprofilen lägger av med guidning. Han har verkligen fått upp intresset för havsfisket i norge på den svenskla marknaden. Utvecklat hälleflundrafisket framförallt och även ingått i märkningsprojekt för hälleflundran för att forskarna ska kunna lära sig mer om denna mytomspunna fisk. Så här skriver han på fiskejornalens hemsida......

Min sista dag som Fiskeguide...!

Tack för mig!

Jag gör idag min sista dag på Wildwater Fishing och slutar nu även helt som fiskeguide.
Det är självklart med visst vemod och med många goda minnen från alla händelser, stora fiskar, vackra dagar och trevliga människor...... Läs hela inlägget här

onsdag 18 november 2009

Böter för närgånget fiske

13 tjeckiska sportfiskare har blivit tagna av norska kustbevakningen efter att ha fiskat för nära en fiskodling. Minimumavståndet för fiske är 100 meter från kassodlingen och man får inte åka med båten närmare än 20 meter från kassen. Tjeckerna har gjort sig skyldiga till båda förseelserna. Böter på upp mot 5000 nok väntar.

Läs mer här

torsdag 12 november 2009

Grovfjord 2009

Veckans jävla toktorsk!!! Kylan drillar nioklubbare

Video Tomma

Kommer mer här lite senare

onsdag 11 november 2009

Team småsej på Senja 2009

Tanken var från början att vi skulle få följa med en fiskeguide till en camp i Norge för att utvärdera campen och fisket där. Tyvärr så blev den resan inställd bara några dagar innan avfärd och besvikelsen var ett faktum.

Som alltid laddar man upp mer och mer inför en resa till Norge. Fantasierna flyger iväg om saftiga drillningar med stor fisk, det surfas på nätet, läses fisketips och kollas fiskeklipp på youtube. Å så blir det ingen resa..... Ett sådant uppdämt fiskebehov och sen behöva vänta till våren innan krokarna får blötas. Det går bara inte. Sagt och gjort. Kylan ringer mig och säger han hittat ett ställe som har öppet (de flesta camper har stängt i oktober). Vi kollar upp det lite närmare, fisket verkar bra, boendet helt ok och schyssta båtar. Inget exceptionellt men helt klart värt ett försök...............

Våra linor i Norge


Efter Kylans idoga nätsurfande har en ny värld öppnats för oss både vad gäller rullar spön och linor.

Våra favorieter är numer den inte så billiga YGK Ultra Jig Man X8 braided line och den något mer budgetbetonade Daiwa Samurai Braid. Båda är silkesmjuka och helt underbara att fiska med.

Nya spännande saker på intåg

Nä naturligtvis hann inte våra nya spön komma innan helgen. Det tar ett och ett halvt dygn från Malaisya till stockholm, med ett otal stopp på vägen. Sen ska det ta från torsdag morgon till måndag för att transportera grejerna sista hundra milen. Verkligen inte snabbt jobbat av UPS :( Det räcker ju inte att det är expressfart 90 *% av sträckan om det sen tar tvärstopp. Dåligt........

Nu är spöna inte långt borta:) Kanske hinner de komma innan helgen:)

Ja nu väntar vi båda på varsitt haspelspö från Xzoga. Haspelspön i den tyngre divisionen. Spöna kommer i två varianter. Båda har beställts. Utvärdering och rapport kommer senare.






Läs mer om spöna på Xzoga.com

Hällefilmer

Här kommer ett litet axplock med hälleflundraklipp som gör att man vill teleportera sig både i tid och rum till de heta hällespottarna och få känna slirbromsarna tjuta länge och mycket.

Fish4U - Hälleflundra 168cm Catch & Release